Als Engels taalinstituut moet je ook een beetje Engelse / Britse tradities kennen. Wat eten Britten bijvoorbeeld eigenlijk met kerst? Een echt Britse traditionele kerstlekkernij is de mince pie. Wat is dat dan precies? Mince meat betekent gehakt, dus in eerste instantie denk je misschien dat er gehakt in zit. Dit is echter niet het geval. Mince pies zijn kleine gebakjes met een vulling van een zoet kruidenmengsel genaamd mincemeat. Het bestaat onder andere uit rozijnen, bruine suiker, citroenrasp en -sap en fijngehakte appel. 

Hoewel er geen vlees in zit, is mincemeat niet volledig vegetarisch. Er zit namelijk niervet in. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in de Britse keuken voor gerechten als vleespastei. Het is wel mogelijk om een vegetarisch alternatief te gebruiken: plantaardig bakvet of gewoon boter.

Onze eigen Frank Adema, directeur van talkingENGLISH, bakt graag en zag een uitdaging in het uitproberen van de recepten voor mincemeat en mince pies. Zie hieronder hoe hem dat is vergaan. Het team van talkingENGLISH was zijn proefkonijn en mocht zijn baksels proberen tijdens de teamkerstbrunch. Het is een vrij machtig gebakje, maar zeer smakelijk!

Zelf mince pies maken? Hieronder het traditionele recept (in English).

Enjoy!

For the Pastry:

 • 350 grams (2 3/4 cups) all-purpose flour, plus extra for dusting the work surface
 • 225 grams (16 tablespoons) unsalted butter (or an equal mix of butter and lard), cold and cubed
 • 1 pinch salt
 • 1 egg, beaten
 • Water, cold, as needed

For the Pie:

 • 6 ounces (175 grams) raisins
 • 4 ounces (110 grams) dried currants
 • 4 ounces (110 grams) candied mixed peel, finely chopped
 • 6 ounces (175 grams) suet, shredded (beef or vegetarian)
 • 1/2 pound (225 grams) dark brown sugar
 • 1/2 teaspoon freshly grated nutmeg
 • 2 teaspoons mixed spice
 • 1 lemon, grated zest and juice
 • 1 orange, grated zest and juice
 • 1 apple (Bramley or cooking apple), cored and finely chopped
 • 4 tablespoons brandy
 • 2 tablespoons confectioners’ sugar